ld
Shoot: Styczna do wykresu funkcji :f(x)=x2−8x−1 jest równoległa do prostej o równaniu y=2x−4
.Odcieta punktu styczności wynosi ?
14 gru 14:31
J:
f'(x) = 2 ... i oblicz x ..
14 gru 14:32
IQ: f'(x) = 2x − 8
14 gru 14:35
J:
czyli x = ...?
14 gru 14:37
Shoot: 2x−8=2x−4
14 gru 14:40
Shoot: ?
14 gru 14:49
J:
2x − 8 = 2 ⇔ x = ...
14 gru 14:51
Shoot: hmm a skąd się to wzięło 2x−8=2 ?
14 gru 14:52
J:
z warunku: f'(x) = 2
14 gru 14:54
Shoot: no tak ale dlaczego jest taki warunek ,że pochodna ma być równa 2 ?
14 gru 14:59
Eta:
k: y=2x−4 , wsp. kier. ak=2
s −− styczna i s∥k to wsp. kier. as=ak=2
ak= f'(xo)=2 P(xo,yo) ∊s i równanie stycznej w punkcie P
s: y=f'(xo)(x−xo)+yo
stąd J napisał : f'(x)=2 ⇒ 2x−8=2 ⇒ x=....
14 gru 15:01
Shoot: x=5
14 gru 15:05
daras: poczytaj najpierw trochę teorii ale dopiero potem pytaj
14 gru 15:19
Eta:
Napisał zadowolony x=5 i ................. ani be ani me , ni kukuryku

Pytanie: warto pomagać? ............
14 gru 15:22
Shoot: dzięki Wam wszystkim za pomoc !
14 gru 15:24
Eta:
Tak należało pisać od razu
14 gru 15:29