wyznacz dlugosci krawedzi graniastoslupa
romek: dany jest graniastosług prawidłowy czworokątny ktorego suma dlugosci wszystkich krawedzi wynosi
12. Wyznacz dlugosci krawedzi graniastoslupa dla ktorych pole powierzchni calkowitej jest
najwieksze
18 lis 21:48
Godzio:

8a+4H=12
2a+H=3
H=3−2a
Pc=2a
2+4*aH=2a
2+4a*(3−2a)=2a
2+12a−8a
2=−6a
2+12a
Δ=144
| | 1 | |
największa długość kwawędzi to |
| |
| | 2 | |
19 lis 01:58
Bogdan:
P
c = −6a
2 + 12
P
c(a) = −6a
2 + 12
| | −12 | |
Funkcja Pc(a) jest funkcją kwadratową posiadającą maksimum dla a = |
| = 1. |
| | 2*(−6) | |
a = 1, H = 3 − 2*1 = 1
Graniastosłup ten jest sześcianem.
19 lis 02:05
Godzio: 2*(−6)=−24

dla mnie
a później to już nie wiem skąd mi sie wzieło to −36
19 lis 02:09
Godzio: ide spać bo już nie myśle

dobranoc
19 lis 02:11