Klasy abstracji
kw: Niech dana będzie relacja równoważności R⊂ℛ2 zdefiniowana następująco
R= ([−1,0) x [−1,0)) ∪ ((1,0] x (0,1]) ∪ {(x,y) ∊ ℛ2 : x = y}.
Proszę opisać klasy abstrakcji elementów x ∊ ℛ.
Proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
14 gru 14:16
PW: Relacja jak relacja − podzbiór iloczynu kartezjańskiego. Można tu wymyślać najrózniejsze
dziwactwa. W tym wypadku relację określono jako zbiór złożony z trzech podzbiorów ℛ2:
− kwadratu (bez dwóch boków) leżącego w III ćwiartce układu współrzędnych,
− kwadratu (bez dwóch boków) leżącego w I ćwiartce
− prostej o równaniu y = x.
Zacząłbym od narysowania tej relacji w układzie współrzędnych i sprawdzenia, czy rzeczywiście
jest to relacja równoważności.
14 gru 14:32