iug
zombi: Zadanie z analizy:
"Wiedząc, że f jest wypukła na (a,b) Udowodnij nierówność Jensena:
f(∑a
ix
i) ≤ ∑a
if(x
i),
gdzie x
i∊(a,b), a
i∊[0,1], ∑a
i = 1.
Wskazówka. użyj prostą podpierającą w ∑aixi"
Nie za bardzo rozumiem wskazówki, czym jest prosta podpierająca?
14 gru 14:03
zombi: podbijam
14 gru 15:05
zombi: .
14 gru 21:28
zombi: .
15 gru 01:02
kyrtap: zombi nie umiem takich rzeczy
15 gru 01:36
Godzio:
A dowód indukcyjny nie przejdzie?
15 gru 04:45
MQ:
www.mimuw.edu.pl/~rybka/dydaktyka/ref611.pdf
definicja 2.3
15 gru 08:16
MQ: Jeszcze jaśniej tu:
matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/pmf/pmf27/pmf2711.pdf
Twierdzenie 3 i Określenie bezpośrednio przed nim.
15 gru 08:19
Gray: Może tak: skoro f wypukła w (a,b) to
f(s)≥ f(t) + M(s−t), gdzie y(s)=f(t) + M(s−t) to właśnie dowolna prosta podpierająca f w
punkcie t (nierówność wynika bezpośrednio z definicji funkcji wypukłej).
Przyjmując s=xi oraz t=∑aixi (ważne: t,s∊(a,b)!) mamy:
f(xi)≥f( ∑aixi)+ M(xi − ∑aixi) dla i=1,....,n
Mnożąc przez ai i dodając wszystko do siebie otrzymamy:
∑aif(xi)≥∑aif( ∑aixi) + M ∑ai(xi −∑aixi), ale
∑aif( ∑aixi) = f( ∑aixi)
oraz
∑ai(xi −∑aixi) = ∑aixi − ∑ai(∑aixi)) = ∑aixi − ∑aixi=0
zatem ostatecznie:
∑aif(xi)≥f( ∑aixi)
Koniec.
15 gru 15:39