Relacja
Le' the:

Relacja do sprawdzenia.
x, y∊S xρy ⇔x+y jest parzyste,S={0,1,2,3,4};
Relacja zwrotna, symetryczna, przechodnia.
14 gru 13:42
Le' the:

x, y∊S xρy ⇔x−y=0 S={0,1,2,3,4};
Relacja zwrotna, antysymetryczna, przechodnia(?)
14 gru 13:48
Le' the:

x, y∊N xρy ⇔x≠y
Na rysunku do 5, wiadomo jak to będzie dalej. 0 odrzuciłem z naturalnych. Dobrze czy nie?
Relacja przeciwzwrotna, symetryczna, przechodnia.
14 gru 13:59
Le' the:

x, y∊N xρy ⇔|x|<|y|
przeciwzwrotna, dla żadnego a∊N nie ma aρa. Na rysunku powinna być przerywana.
przeciwsymetryczna
nie jest przechodnia
14 gru 14:06
Le' the: Może ktoś sprawdzić czy dobrze rozumuję na tych przykładach? Proszę.
14 gru 14:07
Le' the: Ktoś sprawdzi? Z góry dziękuję.
14 gru 15:26