wektor
awesooome: 1. jak przedstawić w bazie R3 jakiś wektor?
2. oblicz |a−b|,|2a+3b| oraz cos kąta (a,b) jeśli (a+b) jest prostopadły do (3a−b),|a|=1,|b|=2
w drugim proszę tylko o obliczenie tego wektora prostopadłego i równoległego (gdyby coś takiego
pojawiło się w zadaniu). Jeszcze jedno nad a i b wszędzie są strzałki w prawo (wektory)
14 gru 13:40
Gray: Zakładam, że chodzi o wektory z rzeczywistej przestrzeni wektorowej, tj. aob = boa.
Wówczas: a+b ⊥ 3a − b ⇔ (a+b)o(3a−b) = 0.
Ale (a+b)o(3a−b) = 3|a|2 − aob +3aob − |b|2 = 3 +2aob − 4 = 2aob −1 =0 ⇔ aob = 0,5.
Stąd:
|a−b|2 = (a−b)o(a−b) = |a|2 −2aob + |b|2 = 1 − 1 +4 = 4 ⇒ |a−b| = 2.
Dalej Ty.
14 gru 14:54
PW: Pytanie 1. jest dziwne − albo nie znasz definicji bazy, albo nie wiesz co to są współrzędne
wektora w danej bazie.
Przypomnijmy: jeżeli bazą są wektory [1,0,0], 0,1,0] oraz [0,0,1] i wektor w→ jest ich liniową
kombinacją, np. w→= a·[1,0,0]+b·[0,1,1]+c·[0,0,1], to piszemy krótko, że w→= [a,b,c] i
liczby a, b, c nazywamy współrzędnymi wektora w→ w rozważanej bazie. W każdej innej bazie
będzie tak samo, tylko nie pytaj co to jest baza.
14 gru 15:14
awesooome: W pierwszym może i nie wiem co to jest baza ,ale wystarczy mi ,ze wiem jak sprawdzić czy jest
tą bazą

Nie miałem na ćwiczeniach przedstawiania tych wektorów,więc się zdziwiłem kiedy ujrzałem
odpowiedz
podam całe zadanie:
dane są wektory v1=|1 2 1| v2=| −1 0 3| v3=|1 4 5| v4=|0 1 1| zbadaj ,który ze zbiorów
{v1,v2,v3,v4},{v1,v2,v3},{v1,v2,v4} jest bazą przestrzeni R
3 i przedstaw w tej bazie wektor
v=|o o 1|
wybrałem {v1,v2,v3} ,ponieważ detA jest różne od 0
0*|1 2 1| +0*| −1 0 3|+ 1*|0 1 1|
i co dalej

ma wyjść 1/2v1+1/2v2−v4
14 gru 16:05
awesooome: v1=| 1 2 1|
zapisałem w uproszczeniu (każdy wektor ma budowę od góry do dołu to znaczy
[1]
v1=|2| (tak dla każdego)
[1]
14 gru 16:07
awesooome:
14 gru 19:06
awesooome: tak wybrałem v1,v2,v4 żle przepisałem ,ale niżej widać że zamiast v3 wpisane jest v4 tylko nie
wiem czy to jest dobrze i co dalej

już jestem przy płaszczyznach i 2 prostych (skośne itp) ,ale tego nadal nie rozumiem
14 gru 19:33