pochodna
Blue: Mam takie pytanko, jak mam wzór pochodnej już wyznaczony, to żeby wyznaczyć ekstrema (czyli m.
zerowe pochodnej), to nie muszę rysować dokładnie wykresu pochodnej, tylko tej funkcji, która
jest w liczniku pochodnej

Dam Wam przykład:
| | −16x | |
f ' (x) = |
| , to mogę tylko narysować −16x i i już wiem, że to jest maksimum  |
| | (x2−1)2 | |
14 gru 13:33
J:
..badasz znak pochodnej ... w tym przypadku rzeczywiście zależy on tylko od znaku licznika...
14 gru 13:41
J:
co do ekstremum... tutaj f'(x) = 0 tylko wtedy, gdy: − 16x = 0 ..
14 gru 13:43
Blue: no ale praktycznie zawsze tak jest

a jeśli ja sobie na maturze narysuje taki wykresik −16x
(żeby zobaczyć czy jest minimum czy maximum), ale nie będę nic podpisywać, że to jest wykres
pochodnej, to będzie zaliczone tak?
14 gru 13:46
J:
nie jestem w komisji egzaminacyjnej, ale gdybym był, to widziałbym, czy maturzysta "czuje
bluesa" ...
14 gru 13:48
Blue: haha

to dobrze
14 gru 13:52
IQ: nie potrzeba rysować wykresiku licznika pochodnej bo jest to zbędne i nawet szkodliwe
14 gru 15:39
IQ: za to należałoby narysować wykres funkcji, którą się bada y = f(x)
14 gru 15:39
Gray: Blue, łatwo o przykład funkcji która ma ekstremum w punkcie w którym pochodna się nie
zeruje. Bezpieczniej sprawdzać, gdzie pochodna zmienia znak... Choć i to może zawieść − są
funkcje które nie mają ekstremum w punktach, w których pochodna zmienia znak

Do każdego zadania należy pochodzić indywidualnie. Jak do kobiety
14 gru 16:28