prawdopodobienstwo
ami: Tramwaj wiozacy 15 pasazerow zatrzymuje sie na przystankach: 1,2,3,4,5. Kazdy z pasazerow
wysiada na losowo wybranym przystanku. Okreslamy zdarzenie A−nikt nie wysiadl na przystankach
o numerach parzystych.
a) zaproponuj model (Ω,F,P)
b) opisz zbior A⊂Ω
c) znajdz P(A)
bardzo prosze o pomoc
14 gru 12:42
ami: nie wiem jak tu powinna wygladac Ω, nie rozumiem za bardzo tego zadania, moze ktos mi pomoc?
prosze.
14 gru 13:16
pomocnik: Na dobry początek Ω={(a1,a2,...,a15): a1,a2,...,a15∊{1,2,3,4,5}}
14 gru 13:25
ami: czyli #Ω=5
15 
F=2
Ω
a jak dalej
14 gru 13:29
pomocnik: F, #Ω OK
P − prawdopodobieństwo klasyczne
a resztę, to może Ty zaproponujesz
14 gru 13:32
ami: no własnie nie mam pojęcia jak to zrobic, prosiłabym o wiecej wskazówek
14 gru 13:37
pomocnik: A będzie "podobne do Ω"
A={(a1,a2,...,a15): a1,a2,...,a15∊{1,3,5}}
14 gru 13:48
ami: czyli #A=3
15
| | 315 | |
czyli P(A)= |
| tak  |
| | 515 | |
a co z P? trzeba je jakos okreslic? jesli tak to w jaki sposob?
14 gru 13:51
pomocnik: TAK, TAK, TAK
| | #A | |
P, to prawdopodobieństwo klasyczne P(A)= |
| , dla A∊F |
| | #Ω | |
14 gru 13:54
14 gru 13:58