oblicz granicę funkcji
justyna: lim (1−cos3 x) / (xsin2x)
x−>0
proszę o pomoc
14 gru 12:39
Janek191:
Reguła de l' Hospitala
14 gru 12:43
3Silnia&6: | (1−cos x) (cos2x + cos x + 1) | |
| = |
| x * 2sin x * cos x | |
| | | | x | | (1 − (1 − 2sin2 |
| ) (cos2x + cos x + 1) | | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | x * 2sin x * cos x | |
| | | | x | | (2sin2 |
| ) (cos2x + cos x + 1) | | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | | | x | | x | | x * 2 * 2 * sin |
| * cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
| | x | | x | | 2*sin |
| *sin |
| *(cos2x + cos x + 1) | | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| | x | | x | | x | | 2* |
| *4*sin |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| | | | cos2x + cos x + 1 | |
lim{x→0} |
| * |
| = |
| | | | | |
| | 12 + 1 + 1 | | 3 | |
= 1 * |
| = |
| |
| | 4 * 1 | | 4 | |
14 gru 12:54