suma dwóch wyrażeń podniesionych do potęgi X
ajaxis: √3+√8x+√3−√8x=6
czy ktoś wie jak to zrobić oprócz wrzucenia tego do wolframa?
Ja już nie mam pomysłów jak to zrobić
x −podnosi cały wyraz to potęgi
14 gru 12:18
J:
| | 1 | |
t = 3 + √8 i teraz: tx + |
| = 6 |
| | tx | |
14 gru 12:23
J:
| | 1 | |
sorry ... t = 3 − √8 ... i równanie: (√t)x + |
| = 6 |
| | (√t)x | |
14 gru 12:27
ajaxis: to chyba bez znaczenia co się podstawi pod "t"(pierwszy albo drugi wyraz), w tedy zmienia się
tylko kolejność, mam rację?
14 gru 12:33
3Silnia&6: tak
14 gru 12:34
ajaxis: Dzięki za szybką odpowiedź, nie przyszło by mi do głowy że pierwszy wyraz to odwrotność
drugiego, zadanie teraz jest banalnie proste
14 gru 12:38