równanie logarytmiczne
K: Bardzo proszę o rozwiązanie tego równania logarytmicznego − nie wiem co zrobić z kwadratem przy
logarytmie...
log22 x+3 = 4log2 x
14 gru 12:13
J:
podstaw t = log2x ... i dostaniesz równanie kwadratowe..
14 gru 12:14
Saizou :
log22x−4log2x+4−1=0
(log2x−2)2−1=0
(log2x−3)(log2x−1)=0
14 gru 12:15
K: dziękuję
14 gru 12:24
K: a jeszcze mogłabym prosić o pomoc przy wyznaczaniu dziedziny i rozwiązaniu w tym przykładzie:
2log √x−2 + 0,5log (x−5)2 = 1
logarytmy oczywiście dziesiętne, zatrzymałam się w momencie jak 1 przerobiłam na log10 i
później z różnowartościowości sobie przyrównałam wszystko co stoi przy logarytmach...
14 gru 12:39
K: problem rozwiązany
14 gru 12:43
K: ewentualnie. możecie pomóc mi wyznaczyć dziedzinę bo jedyne co mi wyszło to x∊(5,+
∞) a w
odpowiedzi jest to i jeszcze w sumie (2,5) i trochę nie wiem skąd
14 gru 12:45
J:
warunki: x − 2 > 0 i (x − 5)2 ≠ 0
14 gru 12:48
K: dziękuję !
14 gru 12:55
K: a ten przykład, od początku do końca bez dziedziną, ją wyznaczyłam. robiłam podstawienie za 2x
jako k, ale nie wychodzi...
log(2x+4x) − log8 = log(2x−1 − 14)
14 gru 13:06
J:
| | a | |
wykorzystaj wzór: loga − logb = log |
| |
| | b | |
14 gru 13:11
K: wykorzystałam, i dochodzę do momentu kiedy k2=0, a to na pewno nie jest poprawnie, tak mi się
dziwnie wszystko skraca... zaraz spróbuję jeszcze raz, muszę mieć błąd w obliczeniach.
14 gru 13:13
Tadeusz:
2
x+2
2x=4*2
x−2
2
2x−3*2
x+2=0
Δ=9−8=1
2
x=1 lub 2
x=2
14 gru 13:16