| 4 | ||
zad.1 Uzasadnij, że funkcja f(x) = x+4+ | dla x>0 przyjmuje wartości niemniejsze od 8. | |
| x |
| 1 | ||
zad.6 Uzasadnij, że każdy punkt paraboli y= | x2 jest oddalony o co najmniej √7 od | |
| 2 |
| 4 | ||
Am ≥ GM dla x oraz | ||
| x |
| 4 | |||||||||||
≥√x• | =2 | |||||||||||
| 2 | x |
| 4 | ||
x+ | ≥4 /+4 | |
| x |
| 4 | ||
x+4+ | ≥8 | |
| x |
| 4 |
| ||||||||||||
x+ | = | ≥√2x*8x≥4 | |||||||||||
| x | 2 |
| 4 | ||
f(x)=4+x+ | ≥8 | |
| x |
nawet gdzieś ją na dysku mam
Ślepota
A powiesz mi jeszcze czy zadanie 6 i 7 jest dobrze?
| 1 | 1 | 1 | ||||
g(x) = | x4 − 3x2 +16 = | (x4 − 12x2 +64) = | [ (x2 − 6)2 +28] = | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
= | (x2−6)2 + 7 ≥ 7, więc | |
| 4 |