Zbieżność szeregu - sprawdzenie
Szymon: Dany jest szereg:
| | (2x+3)n | |
∑n=1∞ |
| , dla jakich x jest zbieżny? |
| | (n+2)3 | |
Czy wystarczy jeśli napiszę, że
| | 3 | | ±∞ | |
1) dla x< |
| szereg ma postać |
| , |
| | 2 | | ∞ | |
| | 3 | | 0 | |
2) dla x= |
| , jest to |
| czyli zbiega do zera , |
| | 2 | | ∞ | |
| | 3 | | ∞ | |
3) a dla x> |
| jest |
| ? |
| | 2 | | ∞ | |
Czy powinienem jakoś próbować kryteriami w przypadkach 1) i 3)? Bo próbowałem z d'Alemberta
ale nie idzie.
Proszę o pomoc
14 gru 10:56
Gray: Napisz porządnie mianownik.
14 gru 12:51
pomocnik: Standardowy przykład szeregu potęgowego. Zacznij od wyznaczania promienia zbieżności.
14 gru 13:00
Szymon: W mianowniku jest (n+2)3
14 gru 13:17
Szymon: Promień zbieżnosci wyszedł mi 3. To dobrze?
14 gru 13:56
pomocnik: A jak to wyliczyłeś?
14 gru 14:40
14 gru 14:46
pomocnik: a po co 3n?
14 gru 14:48
Szymon: A jak ma być? 1? Nie wiem, pierwszy raz robie zadanie z promieniem zbieżnosci,
14 gru 14:51
pomocnik: | | xn | |
rozwiązujesz jakbyś miał ∑n=1∞ |
| . Promień rzeczywiście jest 1 |
| | (n+2)3 | |
14 gru 14:53
Gray: | | 2n | |
Twój szereg to ∑ |
| (x+3/2)n, |
| | (n+2)3 | |
więc
| | 1 | |
n√2n/(n+2)3 → 2, więc promień zbieżności to r= |
| . |
| | 2 | |
14 gru 14:58
pomocnik: Więc szereg "z xn" jest zbieżny dla x spełniających warunek |x|<1 i rozbieżny dla |x|>1. W
Twoim wypadku zbieżny dla |2x+3|<1, rozbieżny dla |2x+3|>1. Pozostało sprawdzić, co się dzieje
dla x spełniających |2x+3|=1.
14 gru 14:58
Gray: OK, tak też można, ale promień zbieżności jednak równy 1/2 (r=1 to promień zbieżności innego
szeregu).
14 gru 14:59
pomocnik: Nie twierdzę, że nie.
14 gru 15:03
Szymon: Ok, zrozumiałem. Dzięki za pomoc!
14 gru 15:07
Gray: Szereg zbieżny dla x∊[−2,−1].
14 gru 20:33