objetosc stozka w ktorym wysokosc jest rowna promieniowi
aid: Objetosc stozka w ktorym wysokosc jest rowna promieniowi podstawy jest rowna 8 pierwiastków 2cm
oblicz pole powierzchni całkowitej tego stozka. Przyjmując przybliżenie π=3.14 podaj wynik z
dokładnością do 0.1
Proszę o pomoc
14 gru 10:23
Janek191:

h = r
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π r2*h = |
| π r3 = 8√2 |
| | 3 | | 3 | |
π r
3 = 24
√2
| | 24 √2 | | 33,84 | |
r3 = |
| ≈ |
| ≈ 10,78 |
| | π | | 3,14 | |
r ≈ 2,21 ⇒ r
2 = 4,884
l =
√2 r
więc
P
c = π r
2 + π r*l = π r
2 + π
√2 r
2 ≈ 3,14 *4,884 + 3,14*1,41*4,884 ≈ ....
14 gru 11:00