Pomocy!
Kasia: Trójkąt równoboczny ABC jest wpisany w okrąg o. Punkt D
leży na krótszym łuku BC okręgu o. Punkt E jest symetryczny
do punktu B względem prostej CD. Wykaż, że punkty A, D, E
leżą na jednej prostej.
14 gru 08:16
Kasia:
14 gru 10:25
Tadeusz:

... teraz masz wszystko −
14 gru 10:59
Kasia: ok, dzięki
14 gru 11:11
Tadeusz:
... znasz już dowód?
14 gru 11:17
Tadeusz:
... mam nadzieję, że tak. Jeśli nie ... to będę później. Teraz muszę spadać −
14 gru 11:22
Kasia: No narazie mi tak średnio idzie, zauważyłam tylko, że trójkąt BCE jest równo ramienny
14 gru 11:35
Tadeusz:
Baw się kątami
∡ADB=60
o ....bo ...

?
∡ADC=60
o ....bo ...

?
na przedłużeniu CD zaznacz G i wtedy
∡BDG=60
o ....bo ...

?
na przedłużeniu BD zaznacz F i wtedy
∡CDF=60
o ....bo ...

?
dalej już dla Ciebie ... smacznego −
14 gru 12:10