wielomiany
julka: mam problem z rozwiązaniem zadania i bardzo prosze o pomoc

x
3+x
2−4x−4=0
18 lis 21:37
Godzio: x
2(x+1) − 4(x+1)=0
(x
2−4)(x+1)=0
(x−2)(x+2)(x+1)=0 dalej sobie poradzisz
18 lis 21:41
julka: dziekuje

18 lis 21:44
julka: a jesli będzie coś takiego: x3+3x2+3x+1=0
18 lis 21:45
julka: a jesli będzie coś takiego: x3+3x2+3x+1=0
18 lis 21:45
Eta:
ze wzoru (a+b)3= a3 +3a2b +3ab2 +b3
(x+1)3= x3 +3x2 +3x +1
( x +1)3=0 => x+1=0 => x = −1
18 lis 21:48
julka: dziękuje
18 lis 21:54
julka: a jesli będzie x3−6x2+9x>0
18 lis 21:56
Godzio: x(x2−6x+9)=0
x(x−3)2=0
x=0 v x−3=0 −> x=3
18 lis 22:01
Godzio: x(x2−6x+9)=0
x(x−3)2=0
x=0 v x−3=0 −> x=3
18 lis 22:01
Godzio: x(x2−6x+9)=0
x(x−3)2=0
x=0 v x−3=0 −> x=3
18 lis 22:01
Godzio: to drugie to (a−b)2=a2−2ab+b2
18 lis 22:02
kasia: mam proble z zadaniem ,czy moge prosic o pomoc
18 lis 22:03
kasia: mam proble z zadaniem ,czy moze mi ktos pomoc

sprawdz czy liczba jest liczbą wymierną sprawdz
√6−4√2−
√6+4√2 z gory bardzo dziekuje
18 lis 22:07
julka: dziekuje

18 lis 22:08
julka: dziekuje

18 lis 22:09