pochodne
kyrtap: Proszę o wskazówkę do obliczenia pochodnej
y = xtgx
14 gru 01:52
jakubs: y= etgxlnx
y'=etgxlnx *(tgxlnx)'
14 gru 02:05
kyrtap: 
dla Ciebie
14 gru 02:09
IQ: ile razy to już tu było

100000000
14 gru 10:06
kyrtap: proszę o spr jeszcze tej pochodnej
y = px{x} = x
(1/x) = e
lnx*1/x
| | 1 | | 1 | |
y ' = elnx*1/x * (lnx |
| )' = elnx*1/x ((lnx)' |
| + lnx(x−1)') = |
| | x | | x | |
e
lnx*1/x *
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| * |
| + lnx(−x−2)) = elnx*1/x( |
| + lnx(− |
| )) = |
| | x | | x | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
elnx*1/x |
| − elnx*1/x * lnx |
| |
| | x2 | | x2 | |
14 gru 14:14
J:
..dobrze.. i zostaw w postaci : x1/x*( ... nawias z przedostatniej linijki) ..
14 gru 14:21
kyrtap: | | 1 | |
oki w sumie mogę jeszcze ten |
| |
| | x2 | |
14 gru 14:22
kyrtap: wyciągnąć
14 gru 14:22
J:
..już nic nie możesz...
14 gru 14:23
kyrtap: czemu nie
14 gru 14:23
kyrtap: on jest poza logarytmem naturalnym
14 gru 14:24
J:
a + ln(−a) = .. ? ( co proponujesz..?)
14 gru 14:25
J:
a no tak, możesz ...
14 gru 14:26
kyrtap: | | 1 | | 1 | |
nie czaję jak mam w nawiasie |
| + lnx * (− |
| ) |
| | x2 | | x2 | |
14 gru 14:27
kyrtap: spoczko
14 gru 14:27
14 gru 14:30