wyznacz pochodną funkcji złożonej
Szymon: Robiłem kilka razy ale nie wiedzieć czemu nie wychodzi mi tak jak w odpowidziach. Proszę o
wyrozumiałość to dopiero moje początki w pochodnych

Za każdą odpowiedź dziękuje!
y=xsinx lnx
14 gru 00:27
jakubs: Pochodna iloczynu 3 funkcji.
W czym masz problem ?
14 gru 00:29
Trivial: y' = sinxlnx + xcosxlnx + sinx.
14 gru 00:30
Dziadek Mróz:
y = uvz
y' = [uvz]' = u'vz + uv'z + uvz'
y = xsin(x)ln(x)
y = uvz u = x v = sin(x) z = ln(x)
y' = [uvz]' = u'vz + uv'z + uvz' = *)
u' = [x]' = 1
v' = [sin(x)]' = cos(x)
*) = sin(x)ln(x) + xcos(x)ln(x) + sin(x)
14 gru 00:39