matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
julka:
mam problem z rozwiązaniem zadania i bardzo prosze o pomoc
x
3
+x
2
−4x−4=0
18 lis 21:37
Julek:
x
2
(x+1)−4(x+1)=0 (x+1)(x
2
−4)=0 (x+1)(x+2)(x−2)=0 x=−1 v x=−2, v x= 2
8 maj 01:14