Znaleźć naturalną dziedzinę i zbiór wartości
Johny: Znaleźć naturalną dziedzinę D i zbiór wartości funkcji ZW:
f(x)= U{−4}/{(x−5)(x+6)}
13 gru 23:23
13 gru 23:24
Gustlik:

Dziedzina: mianownik ≠ 0 czyli (x−5)(x+6) ≠0 ⇔ x≠5 i x≠−6 ⇔ D=R\{−6, 5}
zbiór wartości − jesteś na rozszerzeniu czy podstawach? Bo najlepiej byłoby to zbadać przy
pomocy granic i ewentualnie pochodnych. Tak wygląda wykres tej funkcji, widać, że ZW=R\{0},
ale na piechotę ciężko to wyznaczyć.
13 gru 23:47
Johny: Rozszerzenie, dawaj śmiało jak z granic
14 gru 00:40
Gustlik: Zbadaj granice jednostronne w punktach nie należących do dziedziny, czyli w 5 i −6 praz zbadaj
granicę w + i −∞. Wg mnie ZW=R\{0}.
14 gru 23:18
pigor: ... , oj ...

czyżby
| | −4 | |
f(x)= |
| i Df=R\{−6,5} − dziedzina naturalna f i w niej |
| | (x−5)(x+6) | |
| | −4 | |
jej wartość y= |
| ⇔ y(x−5)(x+6)= −4 ⇔ y(x2+x−30)+4=0 ⇒ |
| | (x−5)(x+6) | |
⇒ równanie yx
2+yx+4−30y=0 i (y=0 v y≠0) ma pierwiastek(ki) ⇔
⇔ (*)
y≠0 i Δ=
y2−4y(4−30y) ≥0 ⇔ y
2−16y+120y
2 ≥0 ⇔
⇔ 121y
2−16y ≥0 ⇔ 121y(y−
16121) ≥0 , a stąd i z (*) ⇔
⇔
y<0 v y ≥ 16121) ⇔
y∊(−∞;0) U < 16121;+∞)=Z.W.. ...
14 gru 23:50