Całeczka
jakubs: t=cosx
dt=−sinx dx
| | dt | | 1 | |
−∫ |
| = −∫ |
| |
| | (cosx−3)2−22 | | (cosx−5)(cosx−1) | |
Dobrze zacząłem ? Dalej ułamki proste ?
13 gru 23:05
jakubs: Zapomniałem tam zamiast cosx podstawić t
13 gru 23:08
jakubs: Zrobiłem przez ułamki
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ∫ |
| dt + |
| ∫ |
| dt = − |
| ln(cosx−5) + |
| ln(cosx−1) +C |
| | 4 | | t−5 | | 4 | | t−1 | | 4 | | 4 | |
Wolfram mówi, że źle.
Proszę o pomoc
13 gru 23:22
Mila:
Tak, ma być t zamiast cosx.
13 gru 23:22
Mila:
Nie zapomniałeś o minusie przed całką?
13 gru 23:27
jakubs: | | 1/4 | | −1/4 | |
−(∫ |
| +∫ |
| )= i otrzymuje to samo co u góry |
| | t−5 | | t−1 | |
13 gru 23:29
jakubs: Współczynniki wydaje mi się, że dobrze zrobiłem.
1≡A(t−1) + B(t−5)
A+B=0
−A−5B=1
−4B=1
13 gru 23:37
Mila:
| −1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (t−3)*(t−1) | | t−5 | | t−1 | |
−1=A(t−1)+B(t−5)
t=1 to
t=5 to
| | 1 | | dt | | 1 | | dt | |
− |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| = |
| | 4 | | t−5 | | 4 | | t−1 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| ln|t−5|+ |
| ln|t−1|= |
| | 4 | | 4 | |
13 gru 23:38
jakubs: Czyli dobrze mam.
Dziękuję
13 gru 23:40
13 gru 23:42
jakubs: Sprawdzałem całkę, a mogłem sprawdzić pochodną
13 gru 23:49
pigor: ..., lub tak:
| | sinxdx | | sinxdx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | cos2−6cosx+5 | | (cosx−3)2−4 | |
| | −dt | |
= | cosx−3=t, −sinxdx=dt |= ∫ |
| = . ..  |
| | t2−22 | |
14 gru 01:20
jakubs:
14 gru 01:29