oblicz pochodna
angus: help
(x+1)e2x2−x
13 gru 21:56
john2: Zacznij od wzoru (f * g)' = f' * g + f * g'
13 gru 22:16
angus: gdybym nie wiedziala jakiego uzyc wzoru to zadalam bym takie pytanie.
13 gru 22:32
angus: ale mi wychodzi zle, : e2x2−x + (x+1) * ex * 2x−1 −,−
13 gru 22:33
john2: No to gdzie jest problem? Zapisz postać, do której doszłaś.
13 gru 22:33
john2: (e2x2 − x)' = e2x2 − x * (2x2 − x)' = ...
13 gru 22:37
angus: e2x2−x * 2x− 1 ?
13 gru 22:46
angus: a skad to wogole, ? bo ja wzielam wzor na e
x, i widac zle
13 gru 22:47
john2: (ex)' = ex
można inaczej to zapisać:
(ex)' = ex * (x)' = ex * 1 = ex
Jak jest coś bardziej skomplikowanego niż x, postępujesz jak w tym drugim zapisie, czyli
liczysz pochodną funkcji wewnętrznej
poza tym (2x2)' to nie 2x
(2x2)' = 2(x2)' = ...
13 gru 22:51
john2: i jeszcze zgubiłaś nawias
13 gru 22:52
angus: fakt, 4x niewiem czemu wzielam ze 2 jest stalą wiec = 0

no gdyby bylo dodawanie..
13 gru 23:03
angus: no to e2x2−x * 4x−1 i co dalej

?
13 gru 23:05
john2: Nie e2x2 − x * 4x −1 tylko e2x2 − x * (4x −1)
13 gru 23:10
john2: Możesz potem wyciągnąć e2x2 − x przed nawias i uprościć nawias.
13 gru 23:12
angus: no, nawias, ale co da sie z tym dalej zrobic ?
13 gru 23:14
john2: Mamy
e2x2 − x + (x+1) * e2x2 − x * (4x −1) =
wyciągamy e2x2 − x przed nawias
= e2x2 − x * [1 + (x+1) * (4x −1)] = ...
możesz teraz uprościć to, co jest w nawiasie kwadratowym
13 gru 23:17
john2: Ale to nie jest, zdaje się, konieczne.
13 gru 23:18
angus: konieczne, bo musze teraz rozwiazac rownanie 4e
x(2x−1)x
2+3e
x(2x−1)x = 0
13 gru 23:24
john2: niepotrzebnie to wymnożyłaś z powrotem, możesz podzielić obustronnie spokojnie
przez e2x2 − x, bo e2x2 − x ≠ 0
14 gru 00:10
Dziadek Mróz:
y = (x + 1)e2x2 − x
y = uv u = x + 1 v = ez z = 2x2 − x
y' = [uv]' = u'v + uv' = *)
u' = [x + 1]' = 1
v' = [ez]' = ez * z' = **)
z' = [2x2 − x]' = 4x − 1
**) = e2x2 − x(4x − 1) = (4x − 1)e2x2 − x
*) = e2x2 − x + (x + 1)(4x − 1)e2x2 − x =
= e2x2 − x + (4x2 + 3x − 1)e2x2 − x =
= e2x2 − x(1 + 4x2 + 3x − 1) =
= e2x2 − x(4x2 + 3x) = (4x2 + 3x)e2x2 − x
14 gru 00:47