fukcja homograficzna w zadaniach tekstowych
schatz: Bartek i Maciek podjęli się wykonania pewnej pracy w ciągu 12 dni. Po 8 dniach wspólnej pracy
Bartek wyjechał na obóz, a Maciek, pracując sam, ukończył pracę w ciągu kolejnych pięciu dni.
W jakim czasie mógłby wykonać tę pracę każdy z nich z osobna ?
18 lis 21:35
Basia:
b − praca Bartka w ciągu jednego dnia
m − praca Maćka w ciągu jednego dnia
12b+12m = 8b+8m+5m
4b=m
stąd:
12b+12m = 3*4b+12m = 3*m+12m = 15m
Maciek wykonałby pracę w ciągu 15 dni
15m = 15*4b = 60b
Bartek w ciągu 60 dni
19 lis 13:00
Basia: Tylko jakoś funkcji homograficznej tu nie widzę. Na pewno jest jakiś inny sposób rozwiązania
tego zadania z jej wykorzystaniem, ale chwilowo brak mi pomysłu.
19 lis 13:02