Rozwiąż równanie wielomianowe
Bart: 6x
4−x
2−1=0
Próbowałem rozłożyć schematem Hornera, ale mi nie wychodzi. Podstawiając sobie, że x
2=t i
równanie t
2−t−1=0 wyszło mi :
ale wydaje mi się, że to jest źle..
jak to rozwiązać?
13 gru 20:10
PW:
6t2 − t − 1 = 0, t > 0.
13 gru 20:12
O:: zapomniałeś 6 przy t2
13 gru 20:13
PW: Chyba licząc Δ pamiętał, a licząc pierwiastki już nie, nam zaś sprzedał trzecią wersję. Będzie
matematykiem.
13 gru 20:21
MM: PW można wiedzieć co studiujesz lub co studiowałeś i gdzie? Tak z ciekawości...PW?
13 gru 20:23
PW: Kiedyś spytałem pewnego prałata:
− A właściwie jaka jest różnica między kanonikiem a prałatem?
Ten odpowiedział:
− E …, to samo, tylko większy wstyd.
Na Twoje pytanie, szanowny MM, odpowiadam więc:
− Wstyd powiedzieć ...
13 gru 20:30
Bart: Faktycznie, zapomniałem 6 przy t
2.
| | 1 | | 1 | |
Teraz wyszło mi t1=− |
| a t2= |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
Czyli rozwiązaniem będzie |
| a t1 odpadnie, bo żadna liczba podniesiona do kwadratu nie |
| | 2 | |
będzie ujemna. dobrze to rozumiem?
Matematykiem raczej nie będzie, ale celuję w Informatykę i czy lubię, czy umiem czy nie, matmę
muszę znać.
13 gru 20:31
MM: Szanowny PW ...śledzę od pewnego czasu to forum i Twoja wiedza naprawdę jest godna
podziwu...
13 gru 20:33
Saizou :
zawsze można skorzystać z "kanonika"
6x
4−x
2−1=0
| | 1 | | 1 | | 25 | |
(√6x2)2−2*√6x2* |
| +( |
| )2− |
| =0 |
| | 2√6 | | 2√6 | | 24 | |
| | 1 | | 5 | |
(√6x2− |
| )2−( |
| )2=0 |
| | 2√6 | | 2√6 | |
| | 6 | | 4 | |
(√6x2− |
| )(√6x2+ |
| )=0 |
| | 2√6 | | 2√6 | |
| | 3 | | 2 | |
√6x2− |
| =0 lub √6x2+ |
| =0 |
| | √6 | | √6 | |
6x
2−3=0 lub 6x
2+2=0 (brak rozwiązań)
(
√6x−
√3)(
√6x+
√3)=0
√6x=
√3 lub
√6x=−
√3
13 gru 20:44
Bart: Nie rozumiem tego..
13 gru 20:57
Saizou :
opieram się na wzorze
a2−b2=(a−b)(a+b)
13 gru 21:03
MM: Bart rób jak Ci wygodniej... jeśli wolisz ze zmienną pomocniczą (t) to rób...
13 gru 21:09
Mila:
6x
4−x
2−1=0
Δ=1+24=25
| | 1−5 | | 1+5 | |
x2= |
| lub x2= |
| i x2>0 |
| | 12 | | 12 | |
====================
13 gru 21:13
Bart: Dzięki.
13 gru 21:26
Mila:
13 gru 21:27
Saizou :
Milo a czy równanie stopnia czwartego ma wyróżnik Δ=b
2−4ac
13 gru 21:29
Mila:
To taki skrócony zapis, do równania dwukwadratowego. Z lenistwa.
13 gru 21:33
Saizou : wiem, czepiam się
13 gru 21:38
Mila:
Miło mi.
13 gru 22:18