13 gru 20:04
O:: przez części próbowałaś?
13 gru 20:07
O:: nie, rozbij na 2 ułamki
13 gru 20:08
Pola: tak i słabo, nie chce mi się wszystko zredukować
13 gru 20:09
Pola: można tutaj rozbić na 2 ułamki? Jaka jest reguła rozbijania? bo czasem można, czasem nie, od
czego to zależy?
13 gru 20:09
13 gru 20:09
O:: x2+1≠0 dla każdego x
13 gru 20:10
jakubs: 2 ułamki i wyjdzie
13 gru 20:10
razor: | | 1−2x | | 1 | | 2x | |
∫ |
| = ∫ |
| − ∫ |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
13 gru 20:10
jakubs: Spóźniłem się
13 gru 20:10
O:: (x
2+1)'=2x, zatem drugą masz z głowy
13 gru 20:11
Pola: kiedy nie można rozbijać na 2 ułamki?
13 gru 20:12
O:: ułamek zawsze mozna rozbić na kilka
13 gru 20:19
Pola: | | 1 | |
ale jak mam |
| to już nie mogę  |
| | x2+2x+6 | |
13 gru 20:37
O:: nie, wtedy możesz skorzystać z rozbijania na ułamki proste
13 gru 20:37
jakubs: Gdzie ułamki proste, jak Δ=4−4*6<0
To będzie granica z arctgx
13 gru 20:39
O:: to był taki przykład, że nie zawsze mozna rozdzielic ułamki
13 gru 20:41