pochodne
kyrtap: Proszę o sprawdzenie pochodnej
y = (1 +
4√x)tg(
√x)
y' = (1 +
4√x)'tg(
√x) + (1 +
4√x)(tg(
√x))' = ((1)' + (x
(1/4))')tg(
√x) +
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ 4√x)(tg(√x))'= |
| 4√ |
| tg(√x) + (1 + 4√x) * |
| = |
| | 4 | | x3 | | cos2√x | |
| | 1 | | 4√x | |
| + |
| + |
| |
| 4 | | cos2√x | | cos2√x | |
13 gru 19:45
Gray: | | 1 | |
 [tg √x]' = |
| [√x]' = ... |
| | cos2√x | |
13 gru 19:49
kyrtap: Gray korzystasz tutaj ze złożenia?
13 gru 19:50
Gray: Tak, bo to jest złożenie.
13 gru 19:51
kyrtap: dobra jeszcze raz tą pochodną rozpiszę
13 gru 19:52
Gray: Reszta jest dobrze!
13 gru 19:55
kyrtap: ok dopiero zaczynam naukę więc zdaję sobie z tego sprawę że mogę popełnić błędy, dzięki Gray,
bardzo mi pomagasz
13 gru 19:56