matma
awesooome: 1.
1ź+1=i
2. (1−i)z
3+(−5−3i)z
2+(−2+8i)z+4=0
3. (x
4+1) wiem ,że wyjdzie z
√2 ,ale jak na coś takiego wpaść

? chyba nie ma wzoru
skróconego mnożenia na taki przypadek ,a potrzebne do zespolonych ;[
normalnie x
4 nie wyjdzie −1
13 gru 19:44
Gray: a2+b2=(a+ib)(a−ib) więc można (zacząć) ze wzoru "skróconego mnożenia" (wydłużonego dodawania)
13 gru 19:51
awesooome: pierwsze z modułem jest banalne ,a bez modułu pewnie bardziej

nie masz pomysłu jakiegoś jak zrobić
13 gru 20:04
PW: A nie mylisz pojęć? Nie widać tam żadnego modułu.
13 gru 20:08
awesooome: hmmm
napisałem że gdyby był moduł i zamiast i np:. liczba to obliczyłbym to w minutę
13 gru 20:13
awesooome: ź to liczba zespolona
13 gru 20:14
PW: Masz na myśli z̅ ? Liczbę sprzężoną dla z? Ja w ogóle Cię nie rozumiem. Zamiast rozwiązać
podane zadanie teoretyzujesz, że gdyby było tam co innego, to rozwiązałbyś to w mig. O czym Ty
mówisz?
13 gru 20:19
awesooome: pomyśl trochę wstawiłem 3 zadania
1. 2. 3.
nie wiem z czym masz problem.Jak nie umiesz rozwiązać to nie spamuj.
liczba ź− sprzężona pomyliło mi się
13 gru 20:35
Mila:
1) z=x+iy, gdzie x,y∊R
mnożymy przez mianownik
1=i*(ź+1) /*(−i)
−i=ż+1 , ź=x−iy,
−i=x−iy+1
−1−i=x−iy
(x+1)+i(1−y)=0
x=−1
y=1
z=−1+i
=========
13 gru 20:44
Mila:
Oj, kolego więcej szacunku dla pomagających.
13 gru 20:45
Gray: PW, coś ostatnio masz pecha do ludzi...
13 gru 21:24
Mila:
Generalnie społeczeństwo jest znerwicowane, nawet na tym forum to można zauważyć.
13 gru 21:26
awesooome: ja jestem znerwicowany?
wstawiłem 3 zadania
i napisałem,że z modułem umiem ,ale bez niego jakoś mi nie wychodzi.
Ten zaczął szukać modułu jak ma jasno napisane bez modułu tylko zapomniałem dodać że ź to
sprzężenie ,ale każdy kto wie coś o zespolonych ogarnąłby różnice pomiędzy z,a ż czy ź
13 gru 21:41
awesooome: Tak poza tym dzięki za pomoc 2 kiedyś robiłaś tylko nie mogę teraz tego znaleźć.Przeszukam
później porządnie historię otwieranych stron i powinienem znaleźć.3 znalazłem w zeszycie dużo
roboty nad tym ,więc wole zapamiętać i mieć nadzieję ,że nie będzie np:. 10x4−4
13 gru 21:47
Mila:
1) Nie w tym rzecz, wpisz w wyszukiwarkę forum , hasło PW.
2) Pytamy, aby precyzyjnie odpowiedzieć, uczniowie, studenci piszą często skrótami i z tego
wynikają nieporozumienia i rozwiązuje się inne zadanie niż potrzeba.
3) w trzecim zadaniu nie ma znaku równości i prawej strony równania, o ile to ma być równanie.
13 gru 21:48
awesooome: w 3 chodziło mi o pozbycie się tej potęgi
(x4+1)=0
już znalazłem w zeszycie rozwiązane za pomocą :
x4:1=1
x3:0=c+a
x.......
............
zapisane 2,5 kartki
jak znasz coś łatwiejszego i szybszego to możesz wstawić
13 gru 21:57
Gray: x4+1=(x2+i)(x2−i)=0 ⇔ x2 = i lub x2 = −i,
ale i=cosπ/2+isinπ/2 więc √i = {cosπ/4+isinπ/4, − cosπ/4−isinπ/4}
oraz −i = cos3π/2+isin3π/2 więc √−i = {cos3π/4+isin3π/4, − cos3π/4−isin3π/4}.
Ostatecznie:
x1=cosπ/4+isinπ/4=...
x2=−cosπ/4−isinπ/4=...
x3=cos3π/4+isin3π/4=...
x4=−cos3π/4−isin3π/4=...
13 gru 22:05
awesooome: dzięki już załapałem

robiłem potęgowanie/szukanie pierwiastka w zespolonych ,ale w życiu nie wpadłbym na to
13 gru 22:11
Mila:
1) Można np. tak:
(x
4+2x
2+1−2x
2)=(x
2+1)
2−(
√2x)
2=0⇔
(x
2+1−
√2x)*(x
2+1+
√2x)=0⇔
(x
2−
√2x+1)=0 lub (x
2+
√2x+1)=0 i teraz Δ
Δ=−2 w obu równaniach
√Δ=
√−2=
√i2*2=i
√2
x=...dokończ
2) inaczej
x
4=−1
x=
4√−1
|−1|=1
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
xk=4√1*(cos |
| +i sin |
| ) dla k=0,1,2,3⇔ |
| | 4 | | 4 | |
13 gru 22:12
awesooome: 1z+2i=Rez
1=x[x+i(y+2)]
co dalej
1x=x+i(y+2)
x2−1x+i(y+2)
14 gru 02:55
Gray: Po pierwsze: z≠−2i
Wówczas: 1=x[x+i(y+2)] ⇔ 1=x2+ix(y+2) ⇔ x2=1 i x(y+2)=0 ⇔ z=1−2i lub z=−1−2i.
14 gru 09:39