Całka nieoznaczona
Koszykarz: Nie wiem jak policzyć całkę z funkcji:
∫x(16−9x4)1/2dx
13 gru 19:36
Koszykarz: ∫x √16−9x4dx troszkę czytelniejszy zapis.
Przy okazji pytanie czy zawsze ten licznik wchodzi tak na kreskę ułamkową ? Zawsze tak brzydko
się to wyświetla ?
13 gru 19:39
Janek191:
Pisz przy użyciu U
13 gru 19:40
razor: używaj dużego U zamiast małego
13 gru 19:40
Gray: | | 9 | |
16−9x4 = 16( 1− |
| x4) = 16(1−(3x2/4)2) |
| | 16 | |
| | 3x2 | | 3x | | 2 | |
Zacznij od podstawienia: t= |
| ⇒ dt = |
| dx ⇒ xdx = |
| dt |
| | 4 | | 2 | | 3 | |
13 gru 19:47