fukcja homograficzna w zadaniach tekstowych
schatz: Bartek i Maciek podjęli się wykonania pewnej pracy w ciągu 12 dni. Po 8 dniach wspólnej pracy
Bartek wyjechał na obóz, a Maciek, pracując sam, ukończył pracę w ciągu kolejnych pięciu dni.
W jakim czasie mógłby wykonać tę pracę każdy z nich z osobna ?
18 lis 21:34
krecik:
2 maj 23:17
pigor: ..., np. tak : niech
x,y=? − szukana liczba dni samodzielnej pracy Bartka
i Maćka odpowiednio, to z warunków zadania i pojęcia wydajności pracy
(ilość pracy w czasie = szybkość pracy) :
1x+1y=112 i 1−8*
112= 1−
23=
13 i
5*1y= 13 ⇒
⇒
1y=
115 i
1x+
115=
112 ⇔
y=15 dni i
1x=
560−
460 ⇒
⇒
1x=
160 ⇒
x=60 dni, a więc
odp. Bartek w
60 dni, a Maciek w
15 dni . ...
3 maj 00:04
krecik:
3 maj 00:17