Zadania tekstowe z %
ndoaf: 1. Po dwukrotnej obniżce ceny o ten sam % telewizor kosztuje 1445 zł. O ile procent za każdym
razem obniżono cenę telewizora, jeśli przedtem kosztował 2000 zł.
2. Ania złożyła lokatę roczną oprocentowaną 3,5% w skali roku. Wyliczyła, że po odtrąceniu
19−procentowego podatku od odsetek w chwili wygaśnięcia lokaty otrzyma z banku 5141,75 zł.
Oblicz kwotę, jaką Ania umieściła na lokacie, oraz kwotę podatku.
Proszę o odpowiedź, oraz wytłumaczone rozwiązanie.
Dzięki
13 gru 19:09
O:: 2000−x%z 2000−(x% z (2000−x% z 2000)=1445
13 gru 19:17
O:: kk=kp+(d−19% z d)
d=kp*3,5% z kp
13 gru 19:20
ndoaf: A mógłbyś / mogłabyś opisać co to jest to kp kk, oraz d.
13 gru 19:24
O:: kapitał początkowy, kapitał końcowy odsetki
13 gru 19:27
ndoaf: dzięki
13 gru 19:28
pigor: ... , lub ...

tak: niech
x%=?
(100−x)%((100−x)%*2000)= 1445 ⇔ (100−x)%((100−x)*20)= 1445 /*5 ⇔
⇔ (100−x)
2= 7225 ⇒ 100−x= 85 ⇔
c=15 ⇔
x%=15% szukana
dwukrotna obniżka procentowa telewizora . ...
13 gru 20:13
ndoaf: pigor − mógłbyś to wytłumaczyć, jak wykonujesz to, że potem wychodzi Ci 1445, i dlaczego potem
*5? A wcześniej to w nawiasach mnożysz czy co

Bo nie ogarniam tego
14 gru 12:11