rozwiąż nierówność
gemma: √x2+4x+3>2x+2
13 gru 18:59
コヌラッド: dziedzina, potem obustronnie do kwadratu
13 gru 19:00
gemma: no to dziedzina wychodzi mi (−∞,−3> ∪ <−1,+∞), a przedział po podniesieniu do kwadratu (−3, −1)
więc nie mają żadnych wspólnych punktów, chyba, ze R? siedzę nad tym cały wieczór i nie
ogarniam
13 gru 19:07
コヌラッド: źle Ci wyszedł drugi przedział
13 gru 19:14
gemma: no to jaki powinien wyjsc?
13 gru 19:22
コヌラッド: zapisz tu swoje obliczenia to Ci powiem gdzie jest błąd
13 gru 19:27
Gray: Dziedzina jest OK. Widać, że dla x≤−3 nierówność jest spełniona (bo prawa strona jest wówczas
ujemna).
x=−1 nie spełnia nierówności.
Dla x>−1 podnosimy do kwadratu i mamy: x2+4x+3 > 4x2 + 8x+ 4 ⇔ 3x2 +4x +1 <0 ⇔
⇔ 3x(x+1)+(x+1)<0⇔ (3x+1)(x+1)<0 ⇔ x∊(−1, −1/3)
Więc ostatecznie: x≤−3 oraz x∊(−1, −1/3).
13 gru 19:34
gemma: √x2+4x+3 > 2x+2
x2+4x + 3 > 4x2 +8x + 4
−3x2−4x−1>0
3x2+4x+1<0
Δ=16−12=4 √Δ=2
x1= −4−2/6=−1
x2=−4+2/ tu sie pomylilam, czyli przedzial jest (−1, −1/3) ?
13 gru 19:41
gemma: czyli ostateczna odpowiedz to (−∞,−3> suma (−1,−1/3)?
13 gru 19:47
Gray: Tak.
13 gru 19:49