Czy można obliczyć pochodną z f(x)= ax+b ?
łukasz4215: Czy można obliczyć pochodną z f(x)= ax+b ?
Czy mogłoby to wyglądać w ten sposób?
(a*x+b)'
(a*x)' + (b)'
(a)'*x + a*(x)' + (b)'
a*(x)' + (b)' + 0*x
(b)' + a*1 + 0*x
a + 0
a
13 gru 18:36
Janek191:
Dużo pisania, ale wynik dobry

f(x) = a x + b
więc
f '(x) = ( a x + b)' = ( a x) ' + b' = a + 0 = a
13 gru 18:48
PW: Przesadzasz, po prostu (ax + b)' = a + 0 = a (dla początkujących, potem po prostu a).
Obawiam się jednak, że w zadaniu idzie o obliczenie pochodnej z definicji.
13 gru 18:51
łukasz4215: Tak przy okazji w zadaniu muszę obliczyć elastyczność tej funkcji czy to oznacza że trzeba
teraz po prostu podstawić do wzoru (x / ax +b ) * (ax+b)' ?
13 gru 19:08