nauka równań i nierówności
baca: Mam takie przykłady do zrobienia i nie wiem kompletnie jak się za nie zabrać możecie to
wytłumaczyć i rozwiązać ?
| | 1 | | x | |
1. rozwiąż równanie |
| + |
| −1=0 |
| | x−3 | | 6−2x | |
| | 3x−4 | |
2.rozwiąż nierówność |
| ≤5 |
| | x−1 | |
13 gru 18:27
PW: 1. bardzo łatwe, wystarczy zauważyć, że
6 − 2x = 2(3 − x) = − 2(x − 3),
a więc dodawanie ułamków po lewej stronie nie powinno sprawić kłopotu.
Zacząć od ustalenia dziedziny − jakie nie mogą być iksy z powodu mianowników?
13 gru 18:35
O:: sprowadź ułamki do wspólnego mianownika
13 gru 18:35
baca: x≠5 ?
13 gru 18:37
Janek191:
x ≠ 3
13 gru 18:41
baca: a co z −2 ?
−2(x−3)=0
x−3=2
x=2+3
x≠5
13 gru 18:42
Janek191:
Co to za herezje wypisujesz ?
13 gru 18:43
PW: Oj, baca, Ty zdaje się nic nie umiesz, takiemu trudno pomóc.
13 gru 18:44
baca: czyli nie bierze się jej pod uwagę podczas wyznaczania ?
13 gru 18:45
Janek191:
6 − 2x = 0 ⇔ 6 = 2x / : 2
3 = x
więc dziedzina
D = ℛ \ { 3}
=========
13 gru 18:51
baca: To rozumiem już tylko co dalej co z tą −1 i jak to dalej robić?
13 gru 18:55
baca: rozwiążcie mi w całości te dwa przykłady
13 gru 19:05
baca: | −x2+3x | | 2x−6 | | −x2+3x | | x2−1 | | x(x+3) | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| x−1 | | x2−1 | | x−1 | | 2x−6 | | x−1 | |
to inny przykład ale chcę wiedzieć czy dobrze zrobiłem
13 gru 19:14
Janek191:
| 1 | | x | |
| + |
| − 1 = 0 |
| x − 3 | | 6 − 2x | |
| 1 | | x | |
| + |
| − 1 = 0 ; x ≠ 3 |
| x − 3 | | −2*( x − 3) | |
| 1 | | − x | |
| + |
| − 1 = 0 |
| x − 3 | | 2*(x − 3) | |
| 2 | | − x | | 2*(x −3) | |
| + |
| − |
| = 0 |
| 2*( x − 3) | | 2*(x − 3) | | 2*(x − 3) | |
| 2 − x − 2*( x − 3) | |
| = 0 |
| 2*( x − 3) | |
2 − x − 2 x + 6 = 0
− 3 x + 8 = 0
− 3 x = − 8 / : ( − 3)
=======
13 gru 19:15
Janek191:

2)
| 3 x − 4 | |
| ≤ 5 ; x ≠ 1 ; mnożymy obustronnie przez ( x − 1)2 |
| x − 1 | |
(3 x − 4)( x − 1) ≤ 5*( x − 1)
2
3 x
2 − 3 x − 4 x + 4 ≤ 5*( x
2 − 2 x + 1)
3 x
2 − 7 x + 4 ≤ 5 x
2 − 10 x + 5
− 2 x
2 + 3 x − 1 ≤ 0 / * ( −1)
2 x
2 − 3 x + 1 ≥ 0
Δ = (−3)
2 − 4*2*1 = 9 − 8 = 1
więc
| | 1 | |
x ∊ ( − ∞; |
| > ∪ < 1; + ∞ ) |
| | 2 | |
==========================
13 gru 19:25
Janek191:
Pomyłka: 1 ∉ D
więc
x ∊ ( − ∞ ; 0,5 > ∪ ( 1 ; + ∞ )
=======================
13 gru 19:26