trygonometria
Nomenomen: Wiemy że
sin x + cos x = 1
NAleży obliczyć:
sin x3+ cos x3
13 gru 18:27
Janek191:
sin x + cos x = 1 ⇒ cos x = 1 − sin x
Czy dobrze jest przepisane ?
Czy nie powinno być
sin3 x + cos3 x =
13 gru 18:39
O:: a3+b3=(a+b)3−3a2b−3ab2
podstaw do wzoru
13 gru 18:42
Nomenomen: tak właśnie powinno być
13 gru 18:42
Nomenomen: tzn tak jak powiedziałeś
13 gru 18:45
Nomenomen: no ale co dalej?
nieogarniam i tyle, dlatego tu piszę
13 gru 18:49
O:: podstaw do sumy sześcianów
13 gru 18:55
Janek191:
cos x = 1 − sin x
więc
sinx + cos3 x = sin3 x + ( 1 − sin x)3 = sin3 x + 1 − 3 sin x + 3 sin2 x + sin3 x =
= 2 sin3 x + 3 sin2 x − 3 sin x + 1
( a − b)3 = a3 − 3a2 b + 3 a b2 − b3
13 gru 18:55
Nomenomen: wyszedł mi taki wzór
a3+b3 = (a+b)3 − ab2 + 5a2b
czy dobrze?
13 gru 18:56
Nomenomen: och
dziękuję
13 gru 18:57
Janek191:
Pomyłka

sin
3 x + cos
3 x = sin
3 x + ( 1 − sin x)
3 = sin
3 x + 1 − 3 sin x + 3 sin
2 x − sin
3 x =
= 1 − 3 sin x + 3 sin
2 x
13 gru 18:58
Gray: sinx+cosx=1 ⇒ 1=(sinx+cosx)2 = sin2x+2sinxcosx+cos2x = 1+2sinxcosx ⇒ sinxcosx=0
Stąd
sin3x+cos3x = wzory podane powyżej o 18:42 = (sinx+cosx)3 − 3sinxcosx(sinx+cosx) = 1
13 gru 19:02
Nomenomen: genialne
13 gru 19:23