matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
jacek:
tgα=3, oblicz sinα, jeżeli α∊(π,3/2π)
13 gru 18:23
Janek191:
− 3
tg α = 3 =
, bo α ∊ ( π; 1,5 π ) III ćwiartka
− 1
więc y = − 3 i x = − 1 ⇒ r
2
= x
2
+ y
2
= 1 + 9 = 10 r =
√
10
więc
y
−3
3
√
10
sin α =
=
= −
r
√
10
10
13 gru 18:34