Okrąg wpisany w trapez
K.: W okrąg o średnicy 20 cm wpisano trapez. Dłuższa podstawa trapezu ma długość 16 cm, a wysokość
2 cm. Oblicz długość krótszej podstawy tego trapezu.
Z tw.Pitagorasa wyszło, że odległość dłuższej podstawy od środka okręgu wynosi 6 cm, a wysokość
wynosi 2 cm, więc coś nie tak..
13 gru 17:58
O::
13 gru 18:05
Janek191:

Jest ok:
Mamy
( x + 2)
2 + b
2 = 10
2 = 100
x
2 + 8
2 + 10
2 = 100
x = 6
=====
( 6 + 2)
2 + b
2 = 100
b
2 = 100 − 64 = 36
b = 6
2 b = 12
=======
13 gru 18:08