Zadania rozszerzone. Wszystko
kdiu: 1. Oblicz :
3
2012 − 3
2011 / 9
1006
2. Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 3
n+2 − 2
n+2 + 3
n − 2
n / 10
jest liczbą całkowitą
3.
Jedna ryza znajdująca sie w magazynie sklada sie z 500 arkuszy papieru, z których każdy a
grubość 10
−4 metra. Ile ryz należy ustawić jedna na drugiej, aby wysokość powstałego słupka
wynosiła co najmniej 3metry ?
4.
Wyznacz liczbę, której 10% wynosi
| | 9 | | 2 | |
√ 1 |
| / ( |
| )−2 − (2 − √3 )0 * 3√125 − 165 * 0,125 −− w pierwszym |
| | 16 | | 5 | |
√ jest to wszystko pod pierwiastkiem razem z tym co "/"
5.
Rozwiąż nierówność podwójną
(7−x)
2 <= (x+2)
2 <= (x+3)
2
6.
Rozwiąż nierówność
| | 5{√12} | |
5−√27x <= |
| x − 13 |
| | 6 | |
7.
Rozwiąż nierówność w zależności od parametru p
3px−26 <=
p4
8.
Udowodnij, że jeśli x +
1x = 3, to x
2 +
1x2 = 7 −− Tutaj jest przy tym jest w
ułamku 1/x
2 to takie nieczytelne

Dzięki z góry
13 gru 17:24
13 gru 17:30
O:: | 3n(32+1)−2n(22+1) | | 3n*10−2n*5 | |
| = |
| = |
| 10 | | 10 | |
wyłącz 10 przed nawias i skróć
13 gru 17:34
O:: 3. 500*10−4*x=3
13 gru 17:36
O:: 4.
| | 25 | | 2 | | 16 | | 125 | |
√ |
| *( |
| )2−1*5− |
| * |
| =? |
| | 16 | | 5 | | 5 | | 100 | |
13 gru 17:40
O:: (x+2)2≤(x+3)2 i (7−x)2≤(x+2)2
podnieś do potęgi, przenieś i rozwiąż
13 gru 17:43
O:: 6(5−3√3x)≤10√3x−2
to juz prosta nierówność
13 gru 17:47
O:: 7 i 8 nie rozszyfrowałam
13 gru 17:49
O:: po pdniesieniu do 2
uprosć wyrażenie
13 gru 17:51
O:: człowiek się namęczy, narozpisuje, oczy wypatrzy i marnego słowa dzięki nie zobaczy
13 gru 19:48
13 gru 20:21
O:: no to chyba nie od ciebie powinnam dostać
13 gru 20:36
pigor: ..., 5) rozwiąż nierówność podwójną
(7−x)2 ≤ (x+2)2 ≤ (x+3)2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak :
(7−x)2 ≤ (x+2)2 ≤ (x+3)2 ⇔ (x−7)
2 ≤ (x+2)
2 ≤ (x+3)
2 ⇔
⇔ x
2−14x+49 ≤ x
2+4x+4 ≤ x
2+6x+9 /+(−x
2−4x−4) ⇔ −18x+45 ≤ 0 ≤ 2x+5 ⇔
⇔ −18x+45 ≤ 0 /:(−9) i 0 ≤ 2x+5 ⇔ 2x ≥ 5 i 2x ≥ −5 ⇔ 2x ≥ 5 ⇔
⇔
x ≥ 2,5 ⇔
x∊< 52;+∞) . ...
13 gru 20:55
kdiu: Wcześniej nie byłem przy komputerze, ale widzę, że jest

Jeszcze jakby wam się 7 zadanie udało to już wgl.

Aa właśnie, byłbym zapomniał − Duże dzięki
13 gru 21:43
O:: ale w 7 nic nie widać
13 gru 21:47
kdiu: 7.
Rozwiąż nierówność w zależności od parametru p
3px−2/6 <= p/4 −− to pierwsze to ułamek jest na górze 3px − 2, na dole 6, a w tym drugim jest p
/ 4 na górze p na dole 4

.
14 gru 11:55
pigor: ..., rozwiąż nierówność
16(3px−2) ≤
14p w zależności od parametru p.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16(3px−2) ≤ 14p /*12 ⇔ 2(3px−2) ≤ 3p] ⇔ 6px ≤ 4−3p ⇔
⇔ (p=0 i 0 ≤ 4)
v [(p<0 v p>0) i 6px ≤ 4−3p /:6p] ⇔
⇔ (
p=0 i x∊R)
v (
p<0 i x ≥ 4−3p6p)
v (
p>0 i x ≤ 4−3p6p)...
14 gru 22:02