| π | ||
a)y=sin(2x + | ) | |
| 3 |
| π | ||
b)y=3cos(2x − | ) | |
| 2 |
| π | ||
W 1a) mam rozrysować najpierw sin2x ,a następnie przesunąć w lewo | ? ,a jak rozrysować | |
| 3 |
| π | ||
a) ... = sin2(x+ | ) czyli sin2x przesunięty o wektor [−π/6,0]. | |
| 6 |
| π | ||
b) ... = 3cos2(x− | ), czyli 3cos2x przesunięty o .... | |
| 4 |
| π | ||
2a) ... = sinx dla x≠ | +kπ, k∊Z. | |
| 2 |
a) Są dwa sposoby; wg Twojej kolejności powinno być tak:
1) g(x)=sinx
2)"Zagęszczenie" wykresu i otrzymujesz h(x)=sin(2x)
| π | π | |||
3) Translacja o wektor [− | ,0]=[− | ,0]⇒ | ||
| 2*3 | 6 |
| π | ||
otrzymujesz wykres funkcji f(x)=sin(2x+ | ) | |
| 3 |
| π | ||
dlatego o | , że jeżeli przesuwamy wykres funkcji f(x) o wektor [a,b], to otrzymamy wykres | |
| 6 |
| π | ||
u→=[− | ,0] mamy: | |
| 6 |
| π | π | |||
f(x)=sin[2*(x+ | )]=sin(2x+ | ) patrz rysunek | ||
| 6 | 3 |
| π | π | |||
2) translacja o wektor [− | ,0] ⇒h(x)=sin(x+ | ) | ||
| 3 | 3 |
| π | ||
3) "Zagęszczenie" wykresu i otrzymujesz f(x)=sin(2x+ | ) | |
| 3 |