funkcja
olo: wyznacz dziedzinę i wzór funkcji h, jeżeli h(x)=f(x) + g(x), gdzie
13 gru 16:43
olo:
13 gru 18:01
szkołaNie: Dziedzina?
13 gru 18:02
olo: tak w zadaniu mam dziedzina
13 gru 18:04
szkołaNie: Możesz ją wyznaczyć sam/a przyrównaj do zera...Napisz co ci wyszło.
13 gru 18:07
Janek191:
| | x + 2 | | x + 2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 2*( x2 + 2 x − 3) | | 2*( x + 3)*( x − 1) | |
| | 2 | | 1 | |
g(x) = |
| = |
| |
| | 2*( x + 3) | | x + 3 | |
| | x + 2 | | 1 | |
h(x) = f(x) + g(x) = |
| + |
| |
| | 2*( x + 3)*( x − 1) | | x + 3 | |
więc
Dh = ℛ \ { − 3, 1 }
13 gru 18:15
Janek191:
Wzór funkcji h − dokończ : sprowadź do wspólnego mianownika i dodaj
13 gru 18:16
13 gru 18:23
Janek191:
Nie
13 gru 18:26
Hajtowy:
Licznik Ci się zmieni, mianownik zostanie jak z pierwszego działania.
13 gru 18:29