5 zadanek - help !
Magda: Witam !
Czy moglby mi ktos pomoc w zrobieniu tych 5 zadanek ? Nie wiem za bardzo jak mam sie za nie
zabrac

1. log
2 x < log
x 2
2. |x+1| +2 <
12
3.
√x+1 +1 < x
4. (
13)
2−x < 9 * 3
2x−1
bede wdzieczna za pomoc !
18 lis 21:15
Magda: i co ktos pomoze?
19 lis 00:26
AROB: pomogę
19 lis 00:31
AROB: Najpierw zad. 4).
(13)2−x < 9 * 32x−1
3x−2 < 32 * 3 2x−1
3x−2 < 32x+1 ⇒ x−2 < 2x + 1 ⇒ −x < 3 ⇒ x > −3
19 lis 00:35
AROB: | | 1 | |
Zad. 2) Ix+1I < −1 |
| − sprzeczność |
| | 2 | |
Czyli nierówność nie ma rozwiązania.
19 lis 00:39
AROB:

Zad. 1). Założenia: x>0 ∧ x≠1
| | 1 | |
log2x − |
| < 0 podst. log2x = t |
| | log2x | |
t(t − 1)(t + 1) < 0 ⇒ miejsca zerowe: t=0, t=1, t=−1
Wykonujemy wykres: powyżej.
Z wykresu: t < −1 ∨ 0 < t < 1.
Czyli: log
2x < −1
| | 1 | | 1 | |
log2x < log2 |
| ⇒ x < |
| |
| | 2 | | 2 | |
lub: 0 < log
2 < 1
log
21 < log
2x < log
22 ⇒
1 < x < 2 ⇒
x∊ (1, 2)
Uwzględniając założenia otrzymujemy rozwiązanie (na rysunku):
x ∊ (0, 1/2) ∪ (1, 2)
19 lis 01:10
Magda: |x+1| +2 < 12x
tutaj wkradl sie blad bo jest 1/2x to jak to teraz bedzie wygladac?
19 lis 15:48