matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
sebol:
rozwiąż całkę przez podstawienie:
5
∫
dx
2(2−x)
4
jak to sie do tego zabrać?
13 gru 16:29
J:
t = 2 − x dt = − dx
13 gru 16:30
J:
5
= −
∫t
−4
dt = ...
2
13 gru 16:31
sebol:
czemu −5/2 przed całkę?
13 gru 16:37
sebol:
chodzi mi o znak
13 gru 16:37