Uzasadnij, że funkcja jest rosnąca
Kinga: Uzasadnij, że funkcja
f(x)=x3+ax2+3x+1
gdzie a należy do R, |a| < bądź równa 3 jest funkcją rosnącą
13 gru 16:24
J:
pokaż,że dla tak określonego a pochodna jest dodatnia dla każdego x ...
13 gru 16:26
J:
y'= 3x2 + 2ax +3 i pokaż,że w przedziale <−3,3> ta funkcja jest dodatnia..
13 gru 16:29
Kinga: Ale własnie nie wiem jak bo jak obliczam warunek konieczny i delta wychodzi mi 4a2−36 potem
biorę zeby była większa od zera to wychodzi mi że fuzkcia jest ujemna w przedziale od <−3,3>
13 gru 17:11
PW: Ale w założeniach podali, że |a| ≤ 3, więc Twoja delta jest ...
13 gru 17:22
Kinga: właśnie dlatego nie ogarniam jak to zrobić
13 gru 17:30
Gray: Rozważ dwa przypadki:
1o a∊(−3,3)
2o a=−3 lub a=3.
Powinno być Ci łatwiej to dokończyć.
13 gru 17:36
Kinga: nie potrafię tego zrobić jednak coś mi cały czas źle wychodzi
13 gru 17:57
Gray: Dla a∊(−3,3) y'>0 ⇒ f rosnąca.
Dla a=−3 y'(x) = 3(x−1)2 czyli dla x<1 oraz dla x>1 y'(x)>0 czyli funkcja f tam rośnie. A
ponieważ f jest funkcją ciągłą w x=1 (bez tego nie przeszłoby to uzasadnienie) to rośnie w
całej dziedzinie.
Dla a=3 identycznie.
13 gru 18:05
Kinga: dziekuję
13 gru 18:12