zadanie
ope2l: | | x+2 | | 3−x | |
Wykonaj dodawanie |
| + |
| . Odpowiedz w najprostszej postaci, podaj odpowiednie |
| | x+3 | | x−2 | |
założenia.czy wyrażenie może przyjąć wartość 0?
13 gru 16:21
O:: wspólny mianownik (x+3)(x−2) rozszerzasz liczniki i dodajesz
13 gru 16:23
Mila:
x+3≠0 i x−2≠0⇔
x≠−3 i x≠2
| (x+2)*(x−2) | | (3−x)*(x+3) | |
| + |
| = |
| (x+3)*(x−2) | | (x−2)*(x+3) | |
| | x2−4+9−x2 | |
= |
| dokończ i odpowiedz na pytanie. |
| | (x−2)*(x+3) | |
13 gru 16:26
13 gru 16:40
Mila:
Nie. Źle wymnożyłaś w mianowniku. Nie trzeba wymnażać.
| 5 | |
| wyrażenie nie może przyjąc wartości 0, bo licznik różny od zera . |
| (x−2)(x+3) | |
Jeśli chciałabyś wymnożyc to tak:
(x−2)*(x+3) mnożysz kazdy wyraz przez każdy wyraz drugiego wyrażenia .
=x
2+3x−2x−6=x
2+x−6
13 gru 16:45
olo: czyli zostawiam mianownik tak jak był i koniec zadania?
13 gru 16:47
Mila:
Można zostawić, można wymnożyć. Dla mnie najprostsza postać to iloczyn w mianowniku.
13 gru 17:09