cos
ola: oblicz 3−2sin2α jeżeli α jest kątem ostrym a cos α = 3/5
13 gru 16:12
J:
sin2α = 1 − cos2α... policz i podstaw..
13 gru 16:17
Gustlik:

Można z trójkąta: przyjmujemy długości boków jak na rysunku, a bok x liczymy z Pitagorasa:
| | 4 | |
x2+32=52 ⇔ x=4 ⇔ sinα= |
| teraz podstaw do tego wyrażenia i oblicz. |
| | 5 | |
13 gru 23:40
Blondi : Drzewo o wysokosci 12m zlamal wiatr w taki sposob, ze jego wierzcholek oparl sie o ziemie.
Oblicz na jakiej wysokosci zostalo zlamane drzewo jesli zlamana czesc tworzy z plaszczyzna
kat o mierze 30 stopni. Pomoze ktos jakos sie odwdziecze
15 gru 23:13
Blondi : Nikt nie jest chetny mi pomoc
15 gru 23:23
Eta:

h=3x=12 ⇒ x= 4 m
Podaj odp; ...
15 gru 23:31