Przekrój tunelu ma kształt prostokąta.
Dromader: Przekrój tunelu ma kształt prostokąta przykrytego półkolem. Obwód przekroju ma 18 metrów. Dla
jakiego promienia półkola, pole przekroju będzie największe. Nie jestem pewien jak rozwiązać
to zadanie. Wyznaczyć wzór na pole tej figury i znaleźć największy promień, używając
pochodnych?
13 gru 16:11
Dromader:

Dołączam rysunek.
13 gru 16:52
MQ: Tak −− szukasz maksimum funkcji jako zależnej od r.
13 gru 16:55
Dromader: Okej. Czyli:
Obw: 2a+b+πr=18 ⇒ b=2r ⇒2a+2r+πr=18
Pole: P = a x 2r + (πr2)/2
P'(r)= (a x 2r)' + [(πr2)/2]'
Czy ide dobrym torem?
13 gru 17:12
Dromader: Po obliczeniu tej pochodnej. Funkcja P'(r) pokrywa mi się z wzorem na obwód. Nie wiem już co
dalej.
15 gru 00:42
MQ: Trzeba jeszcze wyeliminować a ze wzoru, korzystając z warunku, że obwód ma stale 18m.
15 gru 08:28