wytłumaczcie jak to się robi i rozwiążcie
qwerty: x2−9/2−x * x−2/3+x
13 gru 16:07
Mila:
Pisz ułamki za pomocą litery U potem {licznik}{mianownik}
13 gru 16:08
Mila:
I jakie masz polecenie?
Uprościć?
13 gru 16:09
qwerty: Wykonaj działania i podaj odpowiednie założenia.
13 gru 16:10
13 gru 16:17
Mila:
2−x≠0 i 3+x≠0⇔
x≠2 i x≠−3
| (x−3)*(x+3) | | x−2 | |
| * |
| teraz mozesz uprościc ( jednakowe wyrażenia) |
| 2−x | | 3+x | |
=−(x−3)=3−x
13 gru 16:20
ope2l: to 2−x i x−2 możemy skrócić ?
13 gru 16:25
Mila:
Tak, bo to są wyrażenia przeciwne,
(2−x)=−(x−2)
Po uproszczeniu wynik (−1)
13 gru 16:27