POMOCY :D
Lukses: Witam proszę o rozwiązanie poniższych zadań

1.)5
x+5
3−x=30
2.)2
x+12x2
−x=9
12
18 lis 21:10
Eta:
1/stosujemy podstawienie
| | 1 | |
5x = t , t>0 to 5−x = |
|
|
| | t | |
otrzymasz:
| | 1 | |
t +53* |
| = 30 /*t bo t >0
|
| | t | |
t
2 +125 = 30t => t
2 −30t +125=0 Δ=400
√Δ= 20
t
1= 25 v t
2= 5
to 5
x = 25 v 5
x = 5
5
x = 5
2 v 5
x= 5
1
x = 2 v x = 1
zad. 2/ napisz porządnie czyma być tak?
2
x +12* 2
−x= 9
12
do mnożenia używaj znaku * a nie x




!
rozwiąż analogicznie jak poprzednie , już sobie poradzisz.....
18 lis 21:20
Lukses: Dzięki
18 lis 21:30
Lukses: Koleżanko a mogła byś jeszcze rozwiązać ten drugi przykład tam gdzie x jest razy

Bo mi wychodzi delta −57
18 lis 22:03
Lukses: Koleżanko a mogła byś jeszcze rozwiązać ten drugi przykład tam gdzie x jest razy

Bo mi wychodzi delta −57
18 lis 22:04
Lukses: Koleżanko a mogła byś jeszcze rozwiązać ten drugi przykład tam gdzie x jest razy

Bo mi wychodzi delta −57
18 lis 22:08
%25253Cb%25253ELukses%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520Kole%2525C5%2525BCanko%252520a%252520mog%2525C5%252582a%252520by%2525C5%25259B%252520jeszcze%252520rozwi%2525C4%252585za%2525C4%252587%252520ten%252520drugi%252520przyk%2525C5%252582ad%252520tam%252520gdzie%252520x%252520jest%252520razy%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F2%25252Fkrzywy.gif%252522%25253E%25250ABo%252520mi%252520wychodzi%252520delta%252520%2525E2%252588%25259257%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F2%25252Fkwasny.gif%252522%25253E%25250A%25250A
18 lis 22:08
Lukses: Koleżanko a mogła byś jeszcze rozwiązać ten drugi przykład tam gdzie x jest razy

Bo mi wychodzi delta −57
18 lis 22:09