potęgi cd ;)
vanessa: potęgi cd

zapisz w postaci ilorazu liczb całkowitych :
(17/3)
0=
(3/2)
−2=
(1 i 2/3)
−1=
(−1,5)
−3=
0,3
2=
0,01
−3=
(−0,1)
5=
(1,1)−2=
13 gru 15:22
O:: i w czym tkwi problem?
13 gru 15:29
vanessa: zrobisz
13 gru 15:29
vanessa: plisssssssssssssssssssssssss
13 gru 15:29
O:: | | an | |
robij to po prostu na |
| |
| | bn | |
13 gru 15:30
vanessa: w pierwszym 1 bedzie a reszta to nwm
13 gru 15:32
vanessa: zrobisz reszte
13 gru 15:34
O:: | | 3 | | 2 | |
( |
| )−2=( |
| )2 i dalej tak jak ci napisałam |
| | 2 | | 3 | |
13 gru 15:35
O:: jak ci zrobię to się nie nauczysz
13 gru 15:35
vanessa: zrób jeszcze plisssssss
13 gru 15:36
O:: 3. zamień na ułamek niewłaściwy i tak jak w 2. − napisz co ci wyszło
13 gru 15:38
vanessa: prosze zrób mi to tylko kilka przykładów a wiesz ile mam jeszcze wiecej przykładów i nie mam
czasu
13 gru 15:39
O:: 10
3
więcej ci nie zrobię, masz całą niedziele jeszcze
13 gru 15:43
vanessa: do czego jest to 3/5
13 gru 15:45
13 gru 15:49
vanessa: ok
a (−1,5)−3=(−10/15)3 i do konca juz zrobiłes tak ?
czyli tylko jednego nie zrobiłeś (3/2)−2 =
13 gru 15:53
O:: tak, ale treść jest w postaci ilorazu, musisz rozbić tę potęgę
15.35 masz
13 gru 15:54
vanessa: to bedzie (2/3)2 =4/9
13 gru 15:55
O:: tak

i tak każdy przykład
13 gru 15:57
vanessa: aha czyli te przykłady co zrobiłes to są nie dokoncznoe
13 gru 15:59
vanessa: skonczone sa
13 gru 16:00
O:: no nie, bo nie rozbiłam na iloraz
13 gru 16:05
vanessa: to jak jest (−10/5)3 to jak ma to na iloraz zrobic 15 /10 ?
13 gru 16:06
O:: 15.30 patrz
13 gru 16:08
O:: naucz sie własności potęg plissssss
13 gru 16:08
vanessa: to jest 10/15 i wspolna potega 3
13 gru 16:09
O:: no to rozbij na 2 potęgi jak 0 15.30 ci pisałam
13 gru 16:10
vanessa: nie rozumiem jestem za gupia
13 gru 16:10
13 gru 16:13
O:: byc może nie włączasz myślenia pozytywnego, nikt nie jest gupi,
13 gru 16:14
vanessa: to bedzie 150 3
13 gru 16:14
O:: no co ty

10
3=1000
15
3=3375
możesz też skrócić ułamki przed rozbijaniem na 2 potęgi
13 gru 16:16
vanessa: podzieliłam 3375 na 1000 =wyszło 1000 3
13 gru 16:18
vanessa: a nie wyszło 3,3753 moze byc
13 gru 16:18
vanessa: dokoncz prosze te przykłady :
103/153=
(3/10)2=
103=
(−1/10)5=
(10/11)2=
proszeeeeeeee
13 gru 16:24
O:: wybacz, ale mam trudniejsze przykłady do zrobienia, a tobie sie po prostu nie chce sięgnąć
nawet po kalkulator
13 gru 16:25
vanessa: mam kalkulator dla cb to proste rzeczy i robisz je 3 minuty a dla mnie ti 2 godziny
13 gru 16:26
vanessa: proszę dokoncz je
13 gru 16:28
O:: 1000
i to naprawdę koniec
13 gru 16:31
vanessa: dziękujee
13 gru 16:32