matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kilka zadan z algebry liniowej
Rolletho:
Kilka zadań z algebry liniowej moze ktoś poradzi sobie
Oblicz: (pierw z 3 − i)
3
0 = (1−i / 1 + pierw z 3)
3
6 = (3+4i / 7+ i)
2
014 = pierw 3 stopnia z −27 i=
13 gru 15:20
Mila:
1) (
√
3
−i)
30
z=
√
3
−i |z|=2
√
3
cosφ=
2
−1
sin φ=
⇔
2
π
11π
φ=2π−
=
teraz wzór de Moivre'a
6
6
11π
11π
z
30
=2
30
*(cos(30*
)+i sin(30*
)) i teraz wzory redukcyjne.
6
6
13 gru 15:58