...
Hondziarz: | | 8 | |
Na gałęzi hiperboli o rówaniu y= |
| gdzie x∊(0; +∞) wyznacz taki punkt P którego odległość |
| | x | |
od punktu A(2, −2) jest najmniejsza.
13 gru 14:52
Hondziarz: Pomocy
13 gru 15:18
Tadeusz:
13 gru 15:19
Hondziarz: Czyli mam skorzystać z równania okręgu?
13 gru 15:40
Tadeusz:
... z odległości punktów
13 gru 15:42
Hondziarz: No to tak zrobiłem za pierwszym razem i źle mi wychodzi.
13 gru 15:45
Hondziarz: Ma być tak:
| | 8 | | 8 | |
P(x; |
| ) oraz P2(−x; − |
| ) oraz A(2, −2) |
| | x | | x | |
|PA|=|P
2A|
Tak?
13 gru 15:47
Tadeusz:
NIE
Nie musisz zakładać P i P2 ... z równań muszą wyjść dwie wartości xp.
Przyrównywanie |PA| i |P2A| to nieporozumienie TY MASZ SZUKAĆ MINIMUM |PA|
13 gru 15:58
Hondziarz: Na początku zrobiłem samo |PA|=... ale tam wychodzą jakieś powalone liczby, nie wspominając o
tym, że mam wielomian.
13 gru 16:05
Tadeusz:
Ja jestem leniwy... to zrobię inaczej
| | 8 | | x2 | |
y'=− |
| Prosta prostopadła do niej będzie więc miała współczynnik kierunkowy |
| |
| | x2 | | 8 | |
Przez punkt P napiszę równanie prostej o takim współczynniku
| | x2 | | x3 | | x2 | |
y+2= |
| (x−2) ⇒ y= |
| − |
| −2 i poszukam punktów przecięcia tej prostej |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
z
| | x3 | | x2 | | 8 | |
czyli: |
| − |
| −2= |
| ⇒ x4−2x3−16x−64=0 xp1=−2 xp2=4 |
| | 8 | | 4 | | x | |
y
p1=−4 y
p2=2
13 gru 16:15
Hondziarz: | | 8 | |
Wszystko rozumiem. Tylko jeszcze powiedz mi co to jest y'=− |
| ? |
| | x2 | |
13 gru 16:27
Tadeusz:
nie możesz rozumieć pytając o to −

Pochodne znasz?
13 gru 16:31
Hondziarz: Znam.
13 gru 16:36
Hondziarz: Nie rozumiem tej metody, ale dzięki za pomoc w każdym razie.
13 gru 16:49
Hondziarz: Pójdę na korki w przyszłym tygodniu to zrozumiem ma nadzieję
13 gru 16:50
Gray: | | x3 | | x2 | |
Czy funkcja x→ |
| − |
| −2 to aby na pewno prosta?  |
| | 8 | | 4 | |
13 gru 17:06
Tadeusz:
a powiedz mi skąd masz te zadanka. Jesteś w LO czy już studia ?
13 gru 17:07
Tadeusz:
... masz rację [NGray]] ... powinienem napisać
krzywej −
13 gru 17:12
Gray: Drobiazg to. Bardzo ładne rozwiązanie
13 gru 17:33
Tadeusz:
−
13 gru 18:45